Córdoba, historische stad

Córdoba, een historische stad in Andalusië, gelegen aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. De stad kent een rijke geschiedenis met vele interessante monumenten en bezienswaardigheden. Ooit was Córdoba een van de belangrijkste steden ter wereld en de grootste stad van het Romeinse Rijk. Die glorietijd heeft zijn sporen nagelaten in o.a. de Romeinse brug, gedurende 20 eeuwen de enige brug van de stad over de Guadalquivir. Aan de andere oever zijn wilde paarden te zien.

Vandaag de dag zijn er talrijke monumenten met een rijke historie uit die periode te bewonderen. Sinds 1984 staat het historish centrum van de stad zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Sporen van de Moorse aanwezigheid
Het beroemdste en meest kenmerkende monument in de stad is echter 'La Mezquita', die vanaf 780 door de eerste emir, Abderramán I, op de fundamenten van de vernietigde Visigothische basiliek San Vicente werd gebouwd. Het is de derde grootste moskee ter wereld. Naarmate de bevolking groeide groeide ook de moskee. Het gebouw met zijn vele zuilen werd na de 'Reconquista' in 1236 vanwege zijn grote artistieke waarde gerespecteerd, maar van binnen omgebouwd tot een gothische kathedraal.

Een ander zeer bewonderingswaardig monument is 'Medina Azahara', ruínes van de oude hoofstad van het westelijke kalifaat die in de elfde eeuw compleet werden verwoest. Daarnaast telt Córdoba nog vele noemenswaardige paleizen zoals 'Palacio de Viana' en het 'Alcázar de los Reyes Christianos', een riant paleisfort daterend uit 1328 dat wordt gekenmerkt door enorme tuinen en imposante waterpartijen.

Andere bezienswaardigheden
Córdoba bezit daarnaast nog een aantal interessante musea zoals het Archeologisch Museum, gelegen in het prachtige Renaissance paleis, ooit van de familie Paez, en het 'Museo Taurino' (Stierengevecht Museum) waar indrukwekkende foto's te zien zijn van stierenvechters uit vergane tijden in hun 'traje de luces', zoals het stierenvechterskostuum heet.

Joods verleden
De talloze kerken, pleinen, tuinen en prachtige Spaanse huizen mogen ook zeker niet overgeslagen worden bij een bezoek aan deze stad. Tegenwoordig heeft Córdoba een minder belangrijke functie in Spanje maar straalt nog steeds een fascinerende sfeer uit met haar smalle straatjes, heerlijke restaurants en gezellige stadswijken. 'La judería', de joodse wijk, is daar één van; er is een veelzijdigheid te vinden aan winkeltjes, restaurants, tapabars, alsmede een drukke marktplaats. 'Calle Judíos' is de bekendste en meest typische straat van deze wijk. Ook 's avonds maken de smalle straten met verlichting in de 'Judería' een zeer aparte indruk.