Lugo, oude Romeinse stadsmuur

Lugo, hoofdstad van de gelijknamige provincie ligt in het bergachtige Galicia aan de rivier Minho. De naam Lugo komt van het Latijn, 'Lucus Augusti'. Er staat nog altijd een oude Romeinse ringmuur uit de derde eeuw voor Christus. De stad lag vroeger in de buurt van de 'Camino de Santiago' (de Jacobsweg).

Een wandeling over de muur van ongeveer 45 minuten, een uur is echt aan te raden. Meer dan 2 kilometrer lang, werd ze in de 14de eeuw vernieuwd en heeft ze vier poorten en 85 torens en een gemiddelde hoogte van 11 meter. Bij de 'Puerta Nueva', tegenover de kathedraal gelegen, kan men de muur opklimmen. Daar is ook een weids uitzicht en kan men direct zien dat er buiten de muur een ringweg om de oude stad heenloopt.

Andere bezienswaardigheden
Op de 'Plaza de España' of 'Mayor', het meest centrale plein van de stad, staat een beeld met fontein van de Hispania. Daaraan staat ook het in rond 1700 gebouwde 'Ayuntamiento' (stadhuis) met gevel in roccoco stijl. Aan de westkant staat de kathedraal, een bouwwerk uit de 12de eeuw, en sinds de 15de eeuw herhaaldelijk uitgebouwd. Deze heeft een 18de-eeuwse gevel met twee torens. Binnen staat koorgestoelte uit 1625 en in de 'Capilla Mayor' een retabel, ook in rococo-stijl, met permanent tentoongesteld sacrament. Er zijn ook kruisgangen te bewonderen van Gabriel en Fernando Casa y Novoa.

Van de Plaza de España komt men via de Calle de Reina naar de 'Plaza de Santo Domingo', met de in 1280 begonnen kloosterkerk 'Santo Domingo'. Het portaal is dan ook Romaans; binnen zijn retabels in 'Churriguerra'-stijl.

Even westelijk hiervan is het zg. 'Museo Provincial' te vinden, met vooral Galicisch handwerk, munten en keramiek.