Frigiliana, pictoresk dorpje met een bloedig verleden

Frigiliana in de streek Axarquía van de Spaanse provincie Málaga is één van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van heel Andalusië. Het kleine oude centrum met zijn schilderachtige netwerk van straatjes is tegenwoordig goed gerenoveerd. Het werd enkele malen tot het mooiste dorpje van Spanje werd uitgeroepen.

Oorsprong en geschiedenis De oorsprong van Frigiliana gaat terug naar 1700 v.Chr. Verder heeft het zowel een Romeinse als Moorse geschiedenis. Na de 'reconquista' (de herovering van Spanje door de Christenen) is de oorspronkelijke Moorse bevolking er bekeerd tot het Christendom. Ze werden 'moriscos' genoemd. Ondanks hun bekering werden ze gediscrimineerd, tot dat punt dat het tot een opstand zou komen. Hernando El Darra, bewoner van Frigiliana, was één van de hoofdmannen van de zg. 'Rebelión de los Moriscos'.

De plaatselijke troepen van Arévalo de Zuazo probeerden op 28 mei 1569 zonder veel succes Frigiliana, waar de rebellen zich op een hoge rots hadden verschanst, te bezetten. Dat lukte pas dagen met behulp van een leger van 5.000 man, dat daarvoor door Filips II uit Italië moest worden overgebracht.

Vele 'moriscos', naar men zegt 2.000, vluchtten naar de Alpujarras of verborgen zich in de omringende bergen, om van daaruit door te gaan met een strijd, die steeds minder kansen had. Velen werden op den duur bandieten en 'bandoleros'. Anderen werden in het dorp omgebracht. Deze slag, 'la Batalla del Penón' genoemd, betekende het einde van de 'moriscos' in Andalusië.

Bezienswaardigheden Eigenlijk is het hele dorp op zich een monument: witte huizen, kronkelende, stijgende en dalende straten en steegjes. Terwijl je er doorheen wandelt kan je de bloedige geschiedenis van het dorpje teruglezen op de plakkaten, die aan de huizen genageld zijn. Overal zijn ook planten en bloemen te zien. Tegenwoordig wordt Frigiliana bewoond door veel buitenlanders, maar rond het plein van de 'San Antonio' kerk zijn vooral 's avonds nog veel oorspronkelijke bewoners aan te treffen. Verder heb je de zg. 'Casa de los Manrique'. In dit zestiende eeuwse huis woonde ooit de familie Garcí Fernández Manrique, oorspronkelijk telgen van een militair die Isabel van Castilië bijstond in de herovering van Granada in 1492 en daarvoor met eigendommen beloond werd. Vanaf 1630 waren ze de graven van Frigiliana.

Gastronomie Op het dorpsplein kun je goed eten, maar echt leuke restaurantjes zijn hoger in het dorp te vinden. Deze bieden een prachtig uitzicht over het dorp, en op Nerja en de kust op de achtergrond. De markt van Frigiliana is op donderdagochtend, tot 14 uur.

>>Zie foto's van Frigiliana op het Spanje foto blog.