Ultiem bijkomen op Menorca

Wie echt wilt ontsnappen aan het drukke hectische leven boekt een vakantie naar het relatief onbekende eiland Menorca. Het noordelijkste eiland van de Balearen kent geen massatoerisme zoals op buureilanden Mallorca en Ibiza. Dat maakt Menorca een paradijs om lekker op te laden aan een van de vele strandjes die het Spaanse eiland rijk is.

Natuurschoon
Menorca is het een na grootste eiland van de Spaanse Balearen. Het is 5 maal kleiner dan het grootste Baleareneiland Mallorca. Menorca is dan misschien in twee uur te doorkruisen met de auto, het kent veel diversiteit. In het noorden vind je waanzinnige rotsformaties en dichtbegroeide bossen, terwijl in het zuiden de witte stranden en kleinere baaien liggen. Je ontdekt het eiland het best op de fiets. Veel baaien en natuurgebieden zijn alleen te voet of op de fiets te bereiken. Daarbij komt dat het eiland vrij vlak is, zo maak je hier zonder veel klimpartijen een lekkere fietstocht.

Je zult je verbazen over de grote hoeveelheid groen op Menorca. Maar het eiland is natuurlijk niet voor niks door de UNESCO uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Laat je verrassen door de prachtige kust en ga zelf op zoek naar mooie stranden. Doordat de kustlijn van Menorca op veel plekken nog niet is volgebouwd met grote hotels en geasfalteerde wegen, heb je grote kans een strand voor jou alleen te treffen.

Kinderparadijs
Menorca heeft ruim 300 stranden waar je heerlijk kunt ontspannen onder de Spaanse zon. Een groot voordeel van de Menorcaanse zandstranden is dat ze allemaal langzaam aflopen naar het diepere gedeelte. Dit maakt de stranden van Menorca ideaal voor gezinnen met kinderen. De mooie zandstranden van Punta Prima en Son Bou zijn hier perfecte voorbeelden van. Als je al wat oudere kinderen hebt, zijn de grotten bij Cales Coves een bezienswaardigheid die je zeker moet bezoeken. In de grote rotspartijen rondom de baai zitten meer dan honderd grotten die getuigen van de mensenhand sinds de Bronstijd. Na een spannende klimtocht kun je in deze baai ook heerlijke snorkelen!

Geschiedenis
Omdat Menorca op een zeer strategisch punt ligt, hebben meerdere volken hier voetstappen achtergelaten. De invloeden van de Fransen, Turken en Engelsen zijn op verschillende plaatsen terug te vinden. De hoofdstad Mahon is hier het beste voorbeeld van. Mahon heeft een van de grootste natuurlijke havens ter wereld en hier is in de geschiedenis dan ook flink om gevochten. Je kunt in de haven van Mahon, die ruim 5 kilometer landinwaarts loopt, een mooie boottocht maken. Een gids vertelt alle spannende verhalen over de grootmachten die jaren om Mahon gestreden hebben.

Een leuk weetje; het schijnt dat de bekende saus >>mayonaise hier voor het eerst gemaakt werd door de kok van de Franse maarschalk Richelieu. Hij woonde rond 1750 op Menorca en liet zijn chef iets lekkers voor op brood maken. De saus was direct een succes en werd 'mahonnaise', naar de stad Mahon, genoemd. Uit Mahon en omstreken komt overigens ook de gelijknamige kaas.