Astorga, een lange, intense geschiedenis


Astorga, een stadje in de provincie León, is vooral bekend vanwege haar gastronomie en monumentale architectuur, zowel religieus als civiel, met Romeinse, Romaanse, Gothische, Renaissance, Barok en Modernistische voorbeelden. Het bekendste gerecht is de zg. 'cocido maragato', een stoofpot van kikkererwten, vlees en verschillende worsten, waarbij de daarvan getrokken soep als laatste wordt geserveerd. Sinds de 19e eeuw is het een belangrijk centrum voor chocoladeproductie.

Het ontstond na de Romeinse verovering van het schiereiland uit een legerkamp en kreeg de naam 'Asturica Augusta'. Mede dankzij dat er goud werd aangetroffen, werd het een belangrijk knooppunt voor militair en handelsverkeer. Er bevonden zich een forum, thermen en een tempel voor de keizerscultus. Ook was er sprake van een rioleringssysteem. In de derde eeuw werd het bisschoppelijke zetel en iets later werd de stad iets meer dan twee kilometer lang ommuurd. Van die muur, die in de loop der eeuwen meerdere malen werd vernield, zijn nog altijd delen overgebleven.

De Moorse inval en de 'reconquista'
 Na 409 maakte Astorga deel uit van het barbaarse Suevenrijk, dat tijdens haar hele bestaan in het teken heeft gestaan van strijd met zijn buren: eerst de Romeinen en na de val van het Romeinse rijk de Visigoten. In 570 wisten die het Suevenrijk te overwinnen, waarna het in 585 voorgoed ten onder zou gaan. Vervolgens namen de Visigoten de macht in het oude Hispania over, maar onderlinge strijd bood kansen voor de Islamitische Omajjaden, die in 711 de Straat van Gibraltar overstaken. In korte tijd wisten die het oude Hispania in te nemen, waaronder in 714 ook Astorga. Halverwege dezelfde eeuw zou de stad echter alweer worden heroverd door de Asturische monarchie, die de zg. 'reconquista' was begonnen.

In de latere Middeleeuwen zou Astorga een belangrijke stopplaats worden voor pelgrims op de zg. 'Camino de Santiago' (de Sint Jakobusroute). Aan het einde van de 15de eeuw begon daardoor de bouw van een kathedraal (zie foto hiernaast). Die zou drie eeuwen zou duren, wat er de oorzaak van is dat daarin verschillende bouwstijlen zijn te ontdekken. In het museum van de kathedraal bevinden zich artistieke werken, die van grote waarde zijn.

Het stadhuis

In 1683 eeuw werd het stadhuis gebouwd, met een belfort en twee torens, waarop het wapen van de stad te zien is, samen met het wapen van de markies van Astorga. Bij de klok staan twee 'maragatos', in klederdracht geklede figuren, die met klokkenspel de uren markeren. De gevel is bekroond met waterspuwers, sculpturen en balustrades.

Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) was Astorga één de meest getroffen steden. Daarbij vernietigden de Franse troepen grote delen van de oude stadsmuur, die in de 13de eeuw nog was hersteld. Op 31 december 1808 wist het Franse leger de stad binnen te trekken, waarna het in de daaropvolgende jaren verschillende keren van eigenaar veranderde, totdat de Fransen uiteindelijk capituleerden op 17 augustus 1812. De naam van de stad is één van de meest opvallende in de Triomfboog in Parijs.

Het bisschoppelijk paleis van Gaudí
Aan het einde van de 19de eeuw kreeg de architect Antoni Gaudí de opdracht om een bisschoppelijk paleis in Astorga te ontwerpen. Het werd tussen 1889 en 1915 in neogotische stijl gebouwd en bevindt zich tegenover de kathedraal. Het is één van de weinige gebouwen, die Gaudí buiten Barcelona heeft ontworpen. Sinds 1962 huisvest het paleis het 'Museo de los Caminos', gewijd aan de Sint Jakobsroute.

Andere bezienswaardigheden
De San Pedro de Rectivía-kerk, waarin zich hedendaagse mozaïeken bevinden, gewijd aan de bedevaart naar Santiago.
Het Chocolademuseum vertelt de geschiedenis van de chocolade-industrie in de stad.
Het Romeins museum, met overblijfselen van het dagelijkse leven van de inwoners van Asturica Augusta.
De Romeinse Route, een rondleiding langs de archeologische vindplaatsen in de stad.