Surfen in Spanje

Een steeds populair wordende buitensport in Europa is het surfen. Het romantische beeld van het wachten op de ultieme golf tijdens zonsondergang spreekt zowel jong als oud aan, en de relaxde levenstijl die met surf dudes en babes wordt geassocieerd spreekt natuurlijk ook voor zich.

Hoewel Europa niet direct bekend staat als ultieme surf bestemming kunnen er een aantal zeer goede breaks gevonden worden. Spanje is een prachtig land, met uitstekende surfspots, en is dus ook voor surfers een interessante bestemming!

Noordkust
Aan de Spaanse noordkust kan een van de beste surfspots van het continent gevonden worden. Het surfen is het populairst in het >>Baskenland; de sport is er dan ook behoorlijk ontwikkeld. Het surfen werd er in de jaren 60 van de vorige eeuw geintroduceerd door Franse surfers die de grens overstaken in zoektocht naar goede golven.

Bekende en drukke spots aan de Baskische kust zijn >>San Sebastian, Zarautz en Mundaka waar elk jaar belangrijke internationale wedstrijden worden gehouden. Op veel surfplekken in het Baskenland worden alle benodigde surffaciliteiten aangeboden zoals speciale accommodatie, scholen, verhuur en reparatie.

Atlantische kust
Verder naar het Westen, in Asturias en >>Galicia, kunnen misschien nog wel betere golven gevonden worden. Hier is het surfen minder ontwikkeld en zijn de spots een stuk authentieker. Voor surfers met een avontuurlijke instelling is dit een droombestemming. In Europa kan er het best aan de Atlantische oceaan gesurfd worden, zo ook in Spanje.

Hoewel het qua temperatuur het aangenaamst is om in de zomer te surfen, zijn de golven toch een stuk beter in de winter. Dankzij regelmatige swells is de Spaanse Atlantische kust van September tot en met April een fantastische surf bestemming. In de zomer zijn de golven minder goed, en wordt het drukker in het water. Dit is echter een goede tijd om het golfrijden onder de knie te krijgen en te oefenen.

Canarische eilanden
Een bestemming die zeker ook niet onbenoemd mag blijven is het Canarische eiland Fuerteventura. Het surfen is daar goed ontwikkeld met een groot aantal surfscholen. Er zijn verschillende surfspots op het eiland te vinden voor zowel beginners als gevorderden. Fuerteventura, het eiland van de sterke wind, is vanzelfsprekend ook een top bestemming voor kitesurfen wat ook veel wordt gedaan.