'Cueva de Nerja', druipsteengrotten in Málaga

Nerja, in de provincie Málaga en aan de grens met de provincie Granada, is een locatie dat vooral bekend is van haar druipsteengrot, de zg. 'Cuevas de Nerja'. Mocht je daar deze zomer in de buurt zijn, dan is dit echt een aanrader. Vanaf het moment dat je er binnenkomt waan je je in een compleet andere wereld. Het is net de Efteling, alleen dan echt.

Feitjes en getallen
De grot bevindt zich op 158 meter boven de zeespiegel en het gangenstelsel heeft een lengte van maar liefst vijf kilometer. De totale oppervlakte van de grot is zelfs 35.484 vierkante meter met een volume van 64.379 kubiek meter. Dan kun je je wel een voorstelling maken van hoe imposant de 'Cueva de Nerja' is. Naast de bijzondere stalactieten en stalagmieten, waarvan de hoogste stalactiet 32 meter lang is, zijn er ook prehistorische grotschilderingen -van zeehonden- te vinden. Aan de hand van organische resten, die er aangetroffen werden, sluit men niet uit dat die 42.000 jaar oud zijn -mogelijk dus de oudste grotschilderingen in Europa. Helaas bevinden deze zich in een gedeelte dat niet toegankelijk is voor publiek.

Ontdekking van de grot
De druipsteengrot werd ontdekt aan het einde van de vijftiger jaren van de vorige eeuw, door vijf jongeren die de grotten ingingen om op vleermuizen te jagen. Hoe dieper ze met hun zaklantaarn binnendrongen hoe meer ze van onder de indruk kwamen van wat ze zagen. Tot dat moment was er niemand, die van het bestaan van deze immense grot afwist. Met op de achtergrond het geluid van duizenden vleermuizen volgden ze een gangenstelsel en kwamen tenslotte terecht in een ruimte, die tegenwoordig bekend staat als de 'Sala de las Fantasmas', de Zaal van de Spoken. Tot hun grote schrik stuitten ze hier op twee menselijke skeletten en wisten ze niet hoe snel ze zich uit de voeten moesten maken.

Dagen later keerden ze terug naar de grot, ditmaal in gezelschap van twee van hun leraren die het met eigen ogen wilden zien. Dat gebeurde op 12 januari 1959, de ontdekking van de 'Cueva' was een feit. Er werden foto's gemaakt, die drie maanden later in de krant 'Sur' gepubliceerd werden, waardoor de grot uiteindelijk haar internationale bekendheid zou krijgen.

Nerja
Nerja ligt op 45 kilometer van Málaga. Je kunt er behalve de grot ook het zg. 'Balcón de Europa' bezoeken, een enorme pier met panoramische uitzichten over de zee. Het werd onder die naam gedoopt door koning Alfonso XII, die de streek in 1885 bezocht na een aardbeving, die overal puin had achtergelaten. Hij raakte onder de indruk van de plek en omdat het leek dat daar Europa eindigde kwam hij op die naam, balkon van Europa. Verder heb je er het acquaduct van de adelaar (Acueducto del Águila), een bouwwerk uit de 19de eeuw, bestaande uit vier niveaus, de Ermita de las Angustias, een barok gebouw uit de 17de eeuw, de 'Iglesia de El Salvador' (17de eeuw), barok en mudéjar, de 'Iglesia de las Maravillas (ook 17de eeuw) en een oude suikerfabriek, de 'Ingenio de San Antonio Abad', overgebleven van de vele die langs de kust van Málaga hebben bestaan.

Er zijn ook genoeg >>hotels in de omgeving, zowel in Málaga als in Nerja zelf, voor een prettig verblijf.