'Carteristas' in Spanje

Spanje is een heerlijk land waar je lekker in de zon over boulevards en door leuke winkelstraatjes kunt slenteren, en kunt genieten van de Spaanse cuisin' en 'tapas'. In Spanje kun je een onbezorgde vakantie vieren. Toch is Spanje net zoals ieder ander land niet vrij van  'carteristas'*, oftewel zakkenrollers.

Tasjesdieven
Zoals in ieder land, leven er in Spanje ook tasjesdieven. Zeker in de straten van grote steden als Madrid en Barcelona zijn ze erg actief. Las Ramblas in Barcelona staat er om bekend dat toeristen daar vaak de pineut zijn. Simpelweg omdat toeristen minder goed op hun spullen letten. Om te voorkomen dat je beroofd wordt, kun je het beste je rugtas of schoudertas op je buik dragen.
Mocht er toch een dief zijn die ongezien jouw spullen heeft gestolen, dan moet je zo snel mogelijk aangifte doen. Deze aangifte heb je nodig om je  >>doorlopende reisverzekering geld uit te laten keren. Laat onmiddellijk pinpassen en andere bankpassen blokkeren. Zorg ervoor dat je altijd wat geld achter de hand hebt om nog verder te kunnen reizen en om wat te eten van te kunnen kopen.

Nederlandse Ambassade
Ook in Spanje is een Nederlandse ambassade te vinden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zal de ambassade je niet helpen als je beroofd bent. De >>rijksoverheid heeft netjes op een rijtje gezet wat de ambassade wel en niet voor je kan betekenen en met welke dingen je rekening moet houden als je op vakantie gaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een ID-kaart of een paspoort bij je hebt. Mocht je beroofd worden in Spanje, dan heb je een identiteitsbewijs nodig om aangifte te doen. Een rijbewijs geldt dan niet.

Indien je echter ook beroofd bent van je paspoort of ID-kaart moet je natuurlijk wel naar de ambassade of het consulaat. Daar kun je dan een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument >>aanvragen. Deze heb je o.a. nodig om weer terug naar Nederland te kunnen reizen.

*  van 'cartera' (portefeuille)