Spaanse topbestemmingen voor een campervakantie

Met een camper door Spanje rijden is een onvergetelijke ervaring. Je ziet eens iets anders dan Barcelona en Madrid. Je gaat immers geen camper kopen als je vooral van stedentrips houdt. Met een camper kan je juist genieten van de rust en schoonheid van de natuur. In Spanje mag je vrijwel overal in je camper overnachten, zolang je niet langer dan een paar dagen op dezelfde plaats blijft staan. Drie topbestemmingen buiten de gebaande paden.

Picos de Europa
Dit schitterende bergachtige gebied ligt op de grens van Cantabrië en Asturië. In dit nationale park bevinden zich vele tientallen grotten, waarvan er enkele ruim 1500 meter diep zijn. Een van die grotten is de Covadonga, waar de Spanjaarden in het jaar 722 de opmars van de Arabieren en Berbers uit Noord-Afrika stuitten. Het is nu een belangrijk bedevaartsoord (zie bijgaande foto). Je kunt dagenlang door de Picos de Europa rondwandelen, fietsen en bergbeklimmen. Voor de durfals is er op verschillende plaatsen de mogelijkheid om met een hangglider van een berg af te zweven. De Picos (bijna 650) tellen slechts zo’n 1300 inwoners. Er wonen verder veel beschermde diersoorten, waaronder de Iberische wolf en bruine beren.

Extremadura
Extremadura is één van de meest ongerepte stukjes van Spanje. Het dunbevolkte gebied staat bekend om haar ruige natuur, waar onder andere beren en diverse zeldzame vogelsoorten leven. Ook de Iberische lynx, een bedreigde soort, is er sinds 2011 opnieuw een bescheiden opmars begonnen.

Behalve de natuur zijn er in deze streek ook diverse plekken die herinneren aan de Romeinse tijd. De stad Mérida werd in 25 v. Cr. in opdracht van keizer Augustus gesticht en zou tot een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk uitgroeien. In en rond deze stad vind je nog steeds tal van goed bewaarde Romeinse gebouwen en ruïnes, waaronder een theater uit 16 v. Cr. waar regelmatig voorstellingen worden gegeven (zie foto).

Vanaf het dorp Cañamero kun je een wandeltocht maken van 17 kilometer (ongeveer een halve dag lopen) naar het koninklijke klooster Santa María de Guadalupe (14-15de eeuw). De provinciehoofdstad Badajoz staat bekend om een 12de eeuwse Moors kasteel en een 13de eeuwse gotische kathedraal. Ook het prachtige middeleeuwse centrum van Cáceres, dat op de >>werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een bezoek meer dan waard. Extremadura is op zijn kleurrijkst tijdens het carnaval en de feesten en processies die tijdens de Paasweek plaatsvinden.

Het 'andere' Andalusië
Ideaal om met een camper te volgen is de zogenaamde witte dorpenroute die langs tal van oeroude Andalusische dorpjes en stadjes voert: Mijas, El Chorro, El Torcal, Olvera, >>Ronda, Zahara, Grazalema, Arcos, Jerez, Sanlúcar, Conil en Tarifa. Na Tarifa kun je voorbij de monding van de Guadalquivir genieten van de mooiste stranden aan de Costa del Sol. Deze route is zeer gevarieerd en voert door oogverblindende landschappen. Bovendien is de Andalusische gastronomie zeer bijzonder. Hier komen de tapas vandaan en de vlees- en visgerechten hebben overduidelijk Moorse invloeden: vaak worden er (gedroogde) vruchten en noten in verwerkt. Niet alleen de 'typisch Spaanse' tapas komen oorspronkelijk uit Andalusië, ook bijvoorbeeld de flamencomuziek en zelfs de donkere haren, huidskleur en ogen van veel Spanjaarden waren er niet geweest zonder de Moren en de zigeuners die Andalusië bevolken. Tweeduizend jaar geleden hadden veel bewoners van wat later Spanje zou worden, van Keltische en Visigothische afkomst, namelijk blonde of rossige haren.

Mocht jij zelf met een camper willen en reizen door Spanje en ben je op zoek naar een goedkoop en tijdelijk alternatief, dan kan je wellicht op zoek gaan naar een tweedehands camper. Op internet zijn er diverse >>campers te koop tegen een redelijke prijs.