Sierra Nevada, scharnier tussen Afrika en Europa

Experts beschouwen dat, geologisch gezien, Afrika begint in het zuiden van Spanje. De geologische geschiedenis van de Sierra Nevada gaat dan ook miljoenen jaren terug, naar een tijd waarin het Iberische schiereiland vastzat aan het Afrikaanse continent. Dat maakt de waarde van deze bergketen voor wetenschappers natuurlijk onschatbaar, maar vooral ook als natuurreservaat in deze moderne tijd, waarin elke dag tientallen planten- en dierenspecies verdwijnen.

Sierra Nevada heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op de mens. De eerste nederzettingen dateren al van 3450 v. C., in de 'Cueva de los Murciélagos' (Vleermuizengrot), in Abuñol. Later arriveerden de Romeinen, die er ondermeer de kastanje introduceerden. Deze inmiddels in Europa alledaagse specie kwam voordien slechts voor in Azië. Vanaf de 8ste eeuw tot 1613 woonden er Moren, die een duidelijke arabische invloed in de dorpen en het bewerkte land hebben achtergelaten. Tegenwoordig zien we dat de Sierra Nevada in haar meest herbergzame gedeelte, La Alpujarra, flink bevolkt is. Eén van haar dorpen, Trevellez, is het hoogstgelegen van Spanje.

Het laagst gelegen punt van de Sierra Nevada ligt vlakbij Ohanes, op 1.200 m. Dat is 2.300 m. lager dan het hoogste punt (de Mulhacén). Omdat de temperatuur bij een stijging van 100 meter ongeveer 1ºC daalt, is het niet te verbazen dat hier een mozaïek van habitats aan te treffen zijn, waardoor we ons in zeer verschillende natuurrealitieten kunnen terugvinden, van rotsachtig landschap met steeneiken tot een bergmasssief met wilde dennen.

In Sierra nevada treffen we 2.000 planten- en 8.000 dierensoorten aan. Onder hen zijn er 66, die slechts in dit gebied leven, zoals het viooltje van de Sierra Nevada:

Ecosystemen: Alpenweiden, rotslandschappen, woestijn, eikenbossen, dennenbossen...
Flora: Viooltje van de Sierra Nevada, sneeuwklaproos, wilde den, kastanje, bosbes, tax, brem, eik, sleedoorn, dwergpalm, berk, ahorn, kamperfoelie...
Fauna: berggeit, koningsadelaar, wilde kat, havik, fret, groene specht, adder...

>>Meer informatie