De iberische lynx, zeer bedreigd


De iberische lynx (Lynx pardinus) is een katachtige, die vooral in het zuidelijke gedeelte van het Spanje voorkomt: de Sierra Morena, de natuurparken van Cardeña en Montoro, en het Nationaal Park van Doñana en omgeving. Kleinere gemeenschappen kunnen voorkomen in de Montes de Toledo en zelfs in het zuidwesten van de Comunidad de Madrid. Het natuurgebied Sierra de Andújar is en reservaat van deze bedreigde lynx. Behalve op het Iberische schiereiland komt hij ook voor in Zuid-Frankrijk.

Het voedsel van de iberische lynx bestaat voor ongeveer 90 % uit konijnen. Daarom heeft hij ook geen problemen om die tevangen, want die zijn overal. Hij eet ook wel hoefdieren, patrijzen, kleinere zoogdieren en vogels, afhangend van de tijd van het jaar en de beschikbaarheid van elk diersoort binnen het gebied, dat hij bestrijkt. Het grootste probleem van de lynx is precies dat gebied, zijn habitat, dat overal steeds kleiner wordt. Daarom staat hij 1966 al de lijst van de meest bedreigde dieren. Er bestaan op dit moment oslechts zo'n 250 exemplaren van, die doorlopend in observatie zijn.

De iberische lynx is een versie van de Euraziatische lynx (Lynx lynx), maar hij is ongeveer de helft van diens grootte. Hij karakteriseert zich door zijn lange poten, puntige oren met een kwast van zwarte haren en een korte staart met een zwarte kwast. Aan de zijkanten van zijn kop heeft hij lange bakkebaarden, die pas na zijn eerste levensjaar verschijnen, ook bij de vrouwtjes, die ze meestal wat korter hebben. Lynxen van een paar weken oud missen die bakkebaarden nog, evenals de kwasten aan de oren, omdat ze groeien met de leeftijd. Het kleurpatroon van zijn vacht is een mengeling van grauw, bruingrijs tot grijsachtig met op de flanken zwarte motieven.