Girona, juweeltje in de schaduw van Barcelona

Barcelona is na de Olympische spelen in 1992 uitgegroeid tot een van de populairste toeristische bestemmingen in Europa. Hierdoor is een andere Catalaanse stad, Girona, in de schaduw komen te staan. En dat terwijl het minstens een zo'n goede toeristenbestemming is, want het heeft enorm veel te bieden. Bovendien wordt het bij een jaarlijkse enquete onder Spanjaarden steevast verkozen als beste plaats om er te wonen.

Girona is een vrij kleine stad met slechts 100.000 inwoners, maar met een bijzondere culturele geschiedenis en gastronomie. Een directe vlucht naar Girona is niet al eens zo duur. Maar jee kan ook naar Barcelona vliegen en vandaar een trein nemen: die doet er slechts een half uur over.

Geschiedenis
De streek rond Girona werd al duizenden jaren geleden bewoond door Iberische stammen. Toen de Romeinen er kwamen bouwden ze een citadel die de naam Gerunda kreeg. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bewoond door de Visigoten totdat deze weer werden verdreven door de Moren. In 785 veroverde Karel de Grote de stad, waarna in de 12e en 13e eeuw er een bloeiende Joodse gemeenschap ontstond. Deze viel echter na 1492 ten prooi aan de beruchte Spaanse Inquisitie. Maar de oude Joodse wijk, el Call, is wel nog grotendeels bewaard gebleven. De nauwe straatjes van deze wijk vormen het hart van het oude centrum van Girona.

Hangende huizen 
Aan de oevers van de Onyar-rivier staan eeuwenoude huizen met gekleurde gevels die over de rivier lijken te hangen. Je kan ze het beste bekijken vanaf een van de vier bruggen over de rivier, waarvan de 'Pont de Ferro' in 1876 gebouwd werd door de beroemde Franse architect Gustave Eiffel.

De kathedraal van Girona, gewijd aan de heilige Maria, is een van de grootste ter wereld. Oorspronkelijk was het een kerkje, die de Moren in 717 verbouwden tot moskee. Nadat zij waren verdreven werd de het opnieuw opgebouwd, eerst in romaanse stijl, waarvan het claustrum is overgebleven, en later in gotische stijl. Later werden er mooie barokke trappen voor gebouwd. De toren, die in 1040 werd begonnen werd pas in de 18de eeuw voltooid.

Ook de Karolingers en de Moren hebben in Girona hun sporen achtergelaten, de laatste met onder andere de 9de eeuwse stadsmuur en het Arabische badhuis.

Eten en uitgaan 
De Catalaanse keuken is wereldberoemd geworden door het restaurant el Bulli in het nabijgelegen Roses. Maar in Girona zelf zijn talloze sterrenrestaurants, waaronder Celler de Can Roca, die ieder jaar weer in de bovenste regionen van de lijsten van beste restaurants ter wereld staat. Girona is een kleine stad, maar het uitgaansleven kan makkelijk de concurrentie aangaan met Barcelona. Zowel gezellige kroegjes als hippe nachtclubs trekken mensen uit de wijde omgeving.

Dalí 
Iets naar het noorden ligt Figueres, bekend om het museum van >>Salvador Dalí. Als je meer sporen van deze beroemde surrealist wilt zien kun je ook naar Cadaqués gaan, een vissersplaatsje waar hij zijn zomerverblijf had, of naar het kasteel van Púbol. Dit Gotische Renaissance bouweerk werd in 1970 door Dalí gekocht voor zijn vrouw >>Gala.

Voordat je in Púbol aankomt kan je een omweg maken langs Madremanya - aan de rand van de sierra de Vall-lloreda- Cruilles en Monells, stadjes die hun Middeleeuwse sfeer hebben kunnen bewaren, net als overigens Besalú, op zo'n 40 km naar het noorden. Ook Ullastret is de moeite van een bezoek waard: hier zijn ruïnes te vinden van een stadje dat door de eerste bewoners van Spanje werd gebouwd, de Iberieërs. Een video in >>Youtube laat hiervan een reconstructie zien.

Bezienswaardigheden
- Barri Vell: het oude Mideleeuwse centrum
- De Kathedraal
- Les cases de Onyar: de hangende huizen aan de rivier Onyar
- De bruggen over de Onyar-rivier: 'Pont de Pedra' of 'Pont de Isabel II' (1856), 'Pont de Ferro', 'Pont de les Peixateries Velles' of 'Pont de Eiffel' (1876), 'Pont de Gómez (1916) en 'Pont de Sant Feliu' (1995)
- El Call jueu (de oude Jodenwijk)
- Banyos árabes (het arabische badhuis)
- Het oude postkantoor (gebouwd tussen 1916 en 1920)
- Rambla de la Libertad (oorspronkelijk in barokke stijl gebouwd, maar geremodeleerd omstreeks 1885)
- Plaza de la Independencia (19de eeuw)
- Het ziekenhuis van Santa Catarina (17de eeuw)

Lees ook:
>>Dalí en Vermeer
>>Het Barcelona van Gaudí
Catalaanse recepten: >>Patatas de Olot

Afbeeldingen: Hangende huizen aan de Onyar-rivier, uitzicht over de trappen van de Kathedraal met het oude Girona, uitzicht vanaf de stadsmuren over Girona, de Middeleeuwse sfeer van Monells, koepel van het arabische badhuis

Zie >>meer fotos van Girona en omgeving.