Málaga, ideaal voor overwinteraars

De stad Málaga is vooral bekend van de beroemde schilder Pablo Picasso, die er op 25 oktober 1881werd geboren. Daarom mocht er natuurlijk niet zomaar een Picassomuseum ontbreken, die er dan ook in 2003 is gekomen, en wel in het 'Palacio de Buenavista', een Renaissance paleis dat dateert uit het jaar 1530. Daar kunnen meer dan 150 werken van deze grote kunstenaar bekeken worden. Verder is Málaga een stad met een lange geschiedenis en een zacht klimaat, dat toerisme van ver over de Spaanse grens aantrekt. In de winter kan het er zelfs rond de 20º C zijn, ideaal dus voor overwinteraars.

Ontstaan
Geschiedkundigen gaan ervan uit dat de stad rond 1000 v.C. werd gesticht als een kolonie van de Feniciërs. Dat wordt ondersteund door de vondst in 1999 van een nederzetting uit de 11e eeuw v.C., waarschijnlijk de oudste en grootste Fenicische factorij in Spanje. Vanwege de gunstige ligging aan de Middellandse Zee werd daar vis ingezout, die verscheept en elders verkocht werd. Minder waarschijnlijk is de versie die ervan uitgaat dat de stad onder de naam Mainake gesticht werd door Grieken afkomstig uit Phocea. Enkele overgebleven geschriften maken daar gewag van. Er zijn echter nooit archeologische resten van Griekse beschaving gevonden die hier definitief op wijzen.

In nabijgelegen plaatsen als Antequera, Nerjas en Rincón de la Victoria heeft men wel sporen aangetroffen van een veel eerdere civilisatie, wellicht die van de legendarische stad Tartessus. Die stad stond ook bekend als 'Malaka', een naam waarvan men ook beweert dat die afstamt van het Fenicische woord voor ‘zout’. Waarschijnlijker is echter dat de naam voortkomt van de semitische term 'm-l-k-t', Melkart, god van de handel. Deze Fenicische halfgod werd in heel Andalusië vereerd.  Van het volk van Tartessus wordt in elk geval vermoed dat het meer had met de Feniciërs dan alleen handelsbanden.

Romeinen en Arabieren
Wel zeker is dat Málaga in de 6de eeuw v.C. werd veroverd door de Carthagers, die in die periode de handelspositie van de Feniciërs in het westelijk deel van de Middellandse zee overnamen. Tijdens de Tweede Punische Oorlog, in het jaar 218 v.C., werd de stad echter wederom veroverd, ditmaal door de Romeinen. Die legden er enkele belangrijke bouwwerken aan, waaronder de haven en het 'Teatro Romano', het Romeinse Theater, dat uit de tijd van keizer Augustus stamt en in gebruik was tot in de derde eeuw na Christus. In 2011 werd het gerestaureerd en tegenwoordig is het te bezichtigen.

Naast het Romeinse theater ligt het 'Alcazaba', een paleis dat de Moorse leiders van het Islamitische rijk Al-Andalus er tijdens hun bewind in de elfde eeuw lieten neerzetten. Een bezoeker kan er door lange gangen, patio's en de prachtige paleistuin wandelen en genieten van een prachtige uitzicht over de haven vanaf de verdedigingsmuren. Een bezoek aan het 'Alcazaba' moet vooral gecombineerd worden met het kasteel op de 'Gibralfaro'. Dit werd in de 14de eeuw gebouwd om het 'Alcazaba' te kunnen verdedigen.

Tijdens de zg. 'Reconquista', de herovering van het land door de christenen, bouwden de Moren een groot aantal verdedigingstorens rondom Malaqah, zoals de stad toendertijd genoemd werd: de 'Puerto de la Torre', de 'Alhaurín de la Torre' en de 'Alhaurín el Grande'. De herovering van Málaga verliep overigens langzamer dan welke andere Spaanse stad ook. Een inval van de katholieke koningen in 1487 leidde tot een zware strijd, waarbij veel doden vielen.  Het Spaanse leger verwoestte uiteindelijk de oogst rondom de stad, en blokkeerde de watertoevoer, zodat Málaga zich na zes maanden wel moest overgeven.

Frans bewind
Málaga stond tussen 1810 en 1812 tijdelijk onder Frans bewind. In dat laatste jaar werd de Constitutie van Cádiz, de zg. 'Pepa', getekend, waardoor het opnieuw een Spaanse stad werd, en een eigen burgemeester mocht aanstellen. Als belangrijkste industriestad van het 19de eeuwse Spanje zou Málaga niet veel later een centrum worden van liberale politieke ideeën, die ageerden tegen de conservatieve regering.

In de 20ste eeuw kreeg Málaga een vliegveld (1919) en een eigen universiteit (1972). Voorheen was dat een faculteit van de universiteit van Granada en was het de enige stad met meer dan 300.000 inwoners zonder universiteit.

Bezienswaardigheden 
- Het Paseo del Parque, een park, dat meer dan 100 jaar oud is en vol staat met palmen, ceders en cipressen.
- Muelle Uno, de nieuwe haven van Málaga, waar dagelijks grote cruiseschepen afmeren, en een groot winkelcentrum en talloze restaurantjes zijn te vinden.
- De Plaza de Toros, de stierenarena, werd gebouwd tussen 1874 en 1876. Er is een museum over 'corridas', stierengevechten, en 'toreros', stierenvechters.
- De Catedral, de kathedraal, waarvan de bouw in 1528 begon, nadat de christenen Málaga hadden veroverd, en pas twee en een halve eeuw later klaarkwam, waardoor het verschillende bouwstijlen heeft. Het wordt in de volksmond 'El manco', de manke, genoemd omdat het nooit echt helemaal voltooid werd en een vleugel mist.
- Het Picassomuseum.
- Het Fundación Pablo Picasso bevindt zich in het geboortehuis van Piccasso, aan de 'Plaza de Merced'. Niet echt een museum, maar wel leuk om ook te bezoeken.
- Het Museo del arte de Flamenco', waar van alles te vinden is over de cultuur rondom deze muziek- en dansstijl, voor de echte muziekliefhebber.
- El Palo is een vissersdorp, dat tegen Málaga ligt en waar op terrassen gebakken vis kan worden gegeten. Vooral 'espetos', aan staven geregen vis (bv. sardienen) zijn er erg in trek. Een veelbezocht terras is dat van het restaurant 'El tintero', waar niet zoals gewoonlijk van een menu gegeten wordt, maar de obers de verschillende gerechten, als op een vismarkt, luid roepend aanbieden.

Klimaat
De gemiddelde maximumtemperatuur in Málaga is in augustus is 30,3 graden en in januari is 7,5 graden, wat hoog is voor Europese begrippen. Het klimaat van de stad staat dan ook vooral bekend om haar mildheid en het heeft er in de afgelopen 100 jaar alleen in 2005 even -0,1ºC gevroren, wat overigens grote schade toe heeft gebracht aan mangobomen en de sinaasappelbloesem. Over het algemeen zijn de zomers er voor Spaanse begrippen niet extreem heet, wat komt door de Levante. Wanneer echter de Terral over de stad waait kan het er warmer zijn dan de gemiddelde 30ºC. De gevoelstemperatuur is in die perioden nog veel hoger. Door de ligging aan zee is het in Málaga minder verzengend heet dan in andere Andalusische steden. Toch is het voorjaar het beste moment voor een tripje naar deze bijzondere stad, want dan is de stad nog lekker fris.

Foto's (van boven naar beneden):
- Uitzicht over Málaga vanuit het kasteel op de berg 'Gibralfaro'
- Het Romeins theater
- 'Patio' in het 'Acazaba'.
- Het restaurant 'El tintero'

Lees ook:
>>Wijnen uit Málaga, smaak naar rozijnen.
>>'Cuevas de Nerja', druipsteengrotten in Málaga
>>Ajobacalao, 'tapa' voor de troondragers tijdens de Paasprocessies
>>Alcachofas rellenas a la Malagueña / Gevulde artisjokken uit Málaga