Figueres, geboorteplaats van Salvador Dalí

In zijn autobiografie 'Mijn leven als genie' staat één korte zin die de briljante schilder Salvador Dalí goed typeert: “Het enige verschil tussen mij en een gek is dat ik niet gek ben”. Dalí was behalve een fenomenaal kunstenaar en voorman van het surrealisme ook een poseur die ervan genoot om zijn bewonderaars te choqueren. Met zijn perfect gemodelleerde krulsnor en gehuld in koninklijke gewaden leefde hij als een dandy die, ook als hij niet aan het schilderen was, keer op keer een ode bracht aan het absurde.

Figueres
Dalí werd in 1904 geboren in het Catalaanse stadje Figueres, dat op de plek ligt waar ooit twee Romeinse nederzettingen lagen. De naam stamt af van het Visigothische 'Ficaris'. Pas in de Middeleeuwen kwam het tot bloei.
Hoewel Dalí na zijn jeugd de stad verliet en na omzwervingen langs Parijs en Madrid vanaf 1929 twintig kilometer verderop in het kustdorpje Cadaqués ging wonen bleef hij een sterke band met Figueres houden. Toen hij eenmaal een gevierd schilder was en het hem ook in financieel opzicht voor de wind ging, kocht hij een oud theater in zijn geboorteplaats om te laten verbouwen tot zijn eigen museum. Hij liet manshoge stenen eieren als absurde kantelen aan de rand van het dak plaatsen en vulde het museum met zijn eigen kunstwerken en installaties.
In een van de zalen staat zijn oude Cadillac. Ooit had hij de lumineuze gedachte: “Nu heb ik zo’n dure auto, maar als het regent kan ik de regendruppels niet op mijn hoofd voelen. Daar moet ik wat op vinden”. Hij ontwierp daarom een regeninstallatie voor in de auto. In het museum kun je met een druk op een knop deze installatie in werking stellen.

Omgeving
De omgeving van Figueres is zeer geschikt voor dagtochten met de auto. Een goede uitvalsbasis is camping Castell Montgri, die in de schaduw ligt van het onder Catalanen zeer populaire kustplaatsje Palafrugell. Je kunt hiervandaan in een kwartier naar Girona rijden, een bijzondere stad met een oude Joodse wijk. Ook een bezoek aan het kasteel van Puból ligt voor de hand. Dit kasteel werd in 1970 door Dalí gekocht voor zijn vrouw Gala. Zij nam hier haar intrek en liet haar man alleen op strikte uitnodiging langskomen.
Voor een dagje ontspannen kun je naar een van de stranden aan de kust gaan of gebruik maken van de sportfaciliteiten op de camping, die behoort tot de luxe keten Selectcamp.

Lees ook:
>>Girona, juweeltje in de schaduw van Barcelona
>>Gala, de muze van Salvador Dalí
>>Dalí en Vermeer