Prima skigebieden in de Pyreneeën

Voor je volgende skivakantie zou je in plaats van naar de Alpen ook eens naar Spanje kunnen gaan. Zowel in de Sierra Nevada in Andalusië als in de Pyreneeën kun je prima skiën. Vooral in de Pyreneeën heb je een groot aantal wintersportoorden, zoals Formigal (83 km pistes) en het dichtbij Barcelona gelegen Masella (63 km pistes). De streek rond Masella wordt vaak vergeleken met de Rocky Mountains in de Verenigde Staten. Het merendeel van de pistes voert door bosrijk gebied.

De Spaanse koninklijke familie
De Pyreneeën herbergen ook het beroemde skigebied Baquieira-Beret, waar Juan Carlos en de andere leden van de Spaanse koninklijke familie elk jaar op skivakantie gaan. Baquieira-Beret heeft voornamelijk rode en zwarte pistes en is daarom vooral geschikt voor de zeer gevorderde skieërs. Voor de meer eenvoudige pistes waar ook de minder geoefende skiërs goed terecht kunnen kan je ook naar Cerler (60 kilometers pistes) of naar het wat kleinere maar oergezellige dorp Molina (50 kilometer aan pistes). Natuurlijk kan je ook aan de Franse kant van het gebergte terecht, of bij het ministaatje Andorra. Binnen Andorra is zo ongeveer elk plaatsje een wintersportoord.

Après Ski
Skiën in Spanje is wel iets heel anders dan een >>skivakantie in bijvoorbeeld Val Thorens. Après Ski,of liever gezegd despues de esquiar, is niet iets dat de Spanjaarden erg bezig houdt. Het is in ieder geval niet te vergelijken met de alpenlanden. Verwacht dus geen polonaises en luidruchtige feesttenten met liters bier. Daar staat tegenover dat men in Spanje wel van een lekker hapje en drankje houdt. Als je skiën er opzit gaat men massaal aan de tapas, een lekker glaasje wijn in opmaak naar een goede maaltijd bij een restaurant. Daar kan je zeer stevige kost verwachten: niet alleen is de lokale keuken zeer verschillend van bijvoorbeeld de laaglandkeukens van Catalonië en Baskenland, men houdt er terdege rekening mee dat je de volgende dag weer voldoende energie nodig hebt voor op de piste.

Foto boven: piste in Cerler (Aragón)