Ruiseñada, tussen stranden, weilanden en culturele hoogtepuntenZo'n twee kilometer buiten het historische stadje Comillas in het noorderlijke Cantabrië kan een bezoeker zich gemakkelijk laten verrassen door landelijke weggetjes, die slingeren tussen bossen en weiden. Zo kunnen we spreken van Ruiseñada, een dorpje van zo'n 245 inwoners, dat uitgesmeerd ligt aan de voet van de berg Corona. Deze berg heeft zijn naam (Corona = kroon) te danken aan het feit dat Filips II het liet kaalhakken om in hout te voorzien voor zijn beroemde 'Armada'.

Behalve >>Comillas zijn ook vlakbij San Vicente de la Barquera, een vissersdorp aan de grens met de streek Asturië, het middeleeuwse >>Santillana del Mar  en de grotten van >>Altamira, met hun prehistorische rotsschilderingen. Een bezoek aan de grotten zelf is niet altijd mogelijk omdat ze beschermd worden tegen atmosferisch verval. Daarom heeft men er vlakbij een museum gebouwd, waar replica´s van de grot bewonderd kunnen worden. Daarnaast zijn er nog vele andere grotten te vinden, sommige ook met rotstekeningen, en weer andere, als de grot van Soplao (zie foto hiernaast), vol met de grillige vormen van stalactieten en stalagmieten, uniek in de wereld. Ook de hoofdstad Santander, op 40 km, en Cabezón de la Sal, met zijn wekelijkse zaterdagmarkt, zijn de moeite van een bezoekje waard.

Natuurlijk zijn er in de omgeving ook vele stranden te vinden. Te denken valt aan die van La Gerra, Meron, Cóbreces en Oyambre (zie foto hiernaast), de laatste behorende bij een beschermd natuurgebied met kliffen, duinen, weilanden en bossen, gelegen binnen één van de trekroutes van een grote variatie aan vogelsoorten in West-Europa en daardoor van grote ornitologische waarde.

Voor de golfliefhebbers zijn er drie golfbanen in de buurt: 'Oyambre Golf Club', gelegen vlakbij het natuurpark met dezelfde naam, 'Golf Rovacias' in Comillas en 'Campo de Golf Santa Marina', in San Vicente de la Barquera.

In deze bevoorrechte omgeving biedt >>Apartamentos Corona (foto helemaal boven) appartamenten aan met een fantastisch uitzicht over de heuvels van Cantabrië en het Palacio de Sobrellano van Comillas aan de kustlijn in de verte. Geschikt voor fantastische wandelingen, te voet of te paard, o.a. door een redwood bos naar de kapellen van San Esteban en San Antonio de Caviedes, of excursies met de auto naar plekken van grote historisch-culturele waarde, als de eerdergenoemde Comillas, waar één van de weinige bouwwerken van Gaudí buiten Catalonië te vinden is, en Santillana del Mar, slechts op zo'n 17 kilometer afstand.

Meer informatie over >>Apartamentos Corona.